Hyväksy realiteetit
Mihin asioihin kannattaa keskittyä kun halutaan kehittää työyhteisön työhyvinvointia? Mitkä ovat ne kehittämiskohteet, joiden takia kannattaa tehdä töitä? Mihin resurssit (mm. ajatukset, energia, aika, raha, toimenpiteet) kannattaa kohdistaa, jotta työhyvinvointi paranisi?
Olin viime viikolla Lapissa ystävän kanssa hiihtämässä. Yhden päivän 28 kilometrin lenkkiin osui runsaan kahden kilometrin nousu, jossa latukartan mukaan nousua yhteensä 125 metriä. Pidimme useamman mikrohengähdystauon nousun aikana. Nuorempana olisimme ehkä yrittäneet nousta luistellen tauotta tunturin huipulle.
Nousun aikana tuli mieleen 60+ miespotilas, joka aikoinaan tuli vastaanotolleni valittamaan sairautta. Hän oli koko ikänsä harrastanut erittäin kuormittavaa liikuntaa mutta nyt hän oli huomannut hiihtäessään tavallista lenkkiään ettei jaksanut enää samalla vauhdilla nousta pitkää ylämäkeä, joka tuli n. 20 kilometrin kohdalla. Yritin kertoa hänelle, että tilanne on fysiologisesti täysin normaali eli 60+ iässä ei siedä kovaa rasitusta enää samalla tavalla. En tiedä tuliko hän vakuuttuneeksi vai pettyikö hän kun lääkäri ei pystynyt diagnosoimaan hänelle sairautta?
Työhyvinvoinnin suhteen tilanne on monella tavalla samankaltainen. On olemassa asioita, joihin emme juuri pysty työpaikallamme vaikuttamaan. Jos hukkaamme energiaamme keskittymällä asioihin, joihin emme pysty vaikuttamaan, niin työhyvinvointi usein vain huononee. Jos taas pystymme hyväksymään realiteetit ja keskitymme niihin asioihin, joihin uskomme voivamme vaikuttaa, niin siitä seuraa yleensä hämmästyttävän paljon positiivista.
Miettikääpä tilannetta omalla työpaikallanne. Yrittäkää hyväksyä ne asiat, joihin ette pysty vaikuttamaan ja panostakaa sataprosenttisesti niiden tärkeiden asioiden kehittämiseen, joihin uskotte pystyvänne vaikuttamaan. Tulette huomaamaan, että tämä yksinkertainen ohje vaikuttaa vahvasti työhyvinvointiinne.
Ja miksei näin voisi toimia muutenkin elämässä?
-Ove Näsman